Tipaton – järkee vai ei ?

Vietän taas tipatonta tammikuuta. Paitsi, että mua ei lasketa. Wikipediassakin sanotaan, että perinne kuuluu alkoholinkäyttönsä hallitseville ihmisille. Kuvittelin hallitsevani alkoholinkäyttöäni 2004 alkuvuoteen saakka, kunnes paikallinen katkaisuasema sai minusta asiakkaan. Siitä on kulunut nyt 14 tammikuuta.

Niinkin eksoottinen järjestö kuin ”Propaganda-Aseveljet” on kuulemma tipattoman aloittaja. Järjestö, joka huolehti lähinnä sota-ajan viihteestä, sotkeutui päihdekulttuuriin vuonna 1942. Heille ei riittänyt enää oma sarkansa...telamiinaton tammikuu, tankiton tammikuu tai edes tulitaukoinen tammikuu.

Jouluna ja Uutena Vuotena juodaan paljon. Lapsuuden kodissani käytettiin väkijuomia äärettömän vähän. Olin tottunut rauhallisiin joulunaikoihin ja hauskuutinkin työkavereitani ennen joulua 1979 toteamalla, että joulumyynti Alkossa on varmaan aika pientä. Voi niitä ruuhkien määriä. Jos ei muuta keksi, niin lahjaksihan voi aina antaa viinaa ... joulumielen tuojaa. Tai viejää.

Tämmöisten ylenmääräisten juhlien jälkeiseksi ”mittariksi” kehitettiin tipaton tammikuu. Kun pystyy kuukauden olemaan juopottelematta, voi sillä kehuskella naapureille ja puolisolle seuraavat 11 kuukautta. Onhan se hyvä mittari...tosin kuukausi voi tietysti olla jokin muukin kuin tammikuu. Tai sitten voi olla jopa vuoden juomatta kuten Juhani Seppänen, kirjoittaa kirjan Selvästi juovuksissa ja pohtia kumpi on ”pomo”, minä vai alkoholi ?

Tammikuu on helppo kuukausi pitää tipatonta. Silloin harvemmilla on lomia, jolloin täytyy ottaa. Silloin ei ole pääsiäistä, jolloin täytyy ottaa. Silloin ei ole juhannustakaan, jolloin täytyy ottaa. Ei lakkiaisia, ei venetsialaisia, ulkomaan matkoja, saunailtoja, mökkireissuja eikä pikkujouluja. Loppiainen on mutta silloin voi uhrautua ja kertoa kantapubissa kivennäisvettä juodessaan, että kohta on oltu kuukausi juomatta... nyt on jo viides päivä.

Raitis alkoholisti ei juo. Hänelle tipattomalla ei ole mitään merkitystä. Juova alkoholisti juo usein kaikkina muina aikoina paitsi silloin, kun muut ryyppäävät. Silloin hän näyttelee esittäen, että alkoholi ei ole hänelle mikään ongelma. Suurkuluttajat juovat aina. He eivät pysty olemaan juomatta, juovat salaa tai julkisesti ja ylenkatsovat tammi- ja muitakin kuukausia tai viikonpäiviä. Kellonajoilla on suurempi merkitys kuin viikonpäivillä. Hutiloidensuunniteltu juopottelu aiheuttaa joskus yllätyksiä. Varastot ovat huvenneet ja juotavaa saa vasta aamulla kello 9.

Vakavasti ottaen, on hyödyllistä pitää taukoja. Päivän, viikon, kuukauden tai vaikka vuoden pituisia. Olkoon ongelmia tai ei. Alkoholin ei tarvitse kuulua jokapäiväiseen elämään.

Pitempi tauko selkeyttää päätä. Elämänarvot saattavat asettua kohdilleen. En pidä itseäni raittiusintoilijana mutta pitkä raittius on tehnyt tehtävänsä. Päihteiden yleinen käyttö tuntuu vierestä seuraten kummalliselta. Teen päihdetyötä joten juominen ei ole unohtunut. Muistan typerät tempaukseni ja sairauteni. Ne peilautuvat minulle päivittäin.

KokeNetin kokemusasiantuntija Timo

Kommentit

Tipaton tammikuu

Tätä blogia aion seurata vastakin. Asian ytimessä olet Timo. Voinkin lopettaa oman blogini kirjoittamisen, koska viet jalat suustani.

Tipaton

Eiköhän noita blogeja maailmaan mahdu...sultakin

Tipaton vai tiputuksessa?

Olen samaa mieltä aiemman kommentoijan kanssa - olet asian ytimessä. Eniten mieleeni vaikuttanee kuitenkin nuo valokuvat nallesta. Ne ovat tärkeä muistutus meille kaikille, että karskeimmankin "käyttäjän" tai kenen tahansa muun ihmisen sisimmässä lienee pehmeä ja taipuisakin nalle.

Näinhän se on

Tauko on hyvä keksintö myös monissa muissa asioissa. Oikeanlainen tauko selkeyttää asioita ja sysää positiivisia juttuja eteenpäin. Taukojen heikkous on se, että niiden jälkeen meno jatkuu monesti samana kuin ennen. Jos tauon pituutta ei laske, on hyvällä tiellä. Jos muistat, että viime kerrasta on 200 päivää, ajattelet sitä, mistä pidät taukoa. Jos et muista, olet antanut asian olla ja kulkea omalla painollaan.

Lisää uusi kommentti


Tästä pääset tutustumaan Kokenet tietosuojaan