Yksi, kaksi vai ei yhtäkään

Olen pyöritellyt mielessäni ideoita, joista kirjoittaisin, moni aihe kiinnostaa, mutta päätin tarttua härkää sarvista ja pohdiskella omaa alkoholinkäyttöäni ja suhdettani alkoholiin.

Sanoisin että suhteeni alkoholiin on melko normaali. Viikonloppuisin saatan juoda viiniä tai lonkeroa mutta juon harvoin viikolla. Lomalla alkoholia kuluu enemmän kuin töissä ollessa ja alkoholi on ensisijaisesti rentoutumisen lähde. Joskus herkuttelen ja juon hyvänmakuisia drinkkejä, mutta yleensä pidättäydyn miedommissa juomissa.

Työni kautta näen alkoholin hieman laajemmasta perspektiivistä, kun pelkästään oman käytön ja ikävä kyllä olen nähnyt alkoholin haittoja myös läheltä. Kun olin aikanaan kokemusasiantuntijakoulutuksessa (noin kahdeksan vuotta sitten) ryhmässämme oli usea alkoholisti ja silloin havahduin ensimmäisen kerran oikein kunnolla pohtimaan omaa suhdettani alkoholiin. Nimenomaan siis omaa käyttöäni.

Kyseenalaistin oman juomiseni ja sitä miksi juon. Mietin erilaisia ajanjaksoja elämässäni ja miten ne vaikuttavat juomiseen. Minulla on ollut kausia, kun olen juonut paljon. Liikaa. Minulla on ollut myös aikoja, jolloin juomiseni on ollut hyvin vähäisiä. Minulla oli aikoinaan masennuslääkitys, josta huomasin jälkikäteen, miten se lisäsi juomistani. Se on ainut kohta elämässäni, jolloin alkoholinkäyttöni oli todella holtitonta. Kun siihen lisätään vielä lääkkeet, joita käytin tajuan nyt olleeni sekakäyttäjä. Onneksi se loppui siihen, kun ymmärsin lopettaa minulle täysin sopimattoman lääkkeen.

Minä kyseenalaistan edelleen säännöllisesti oman juomiseni ja välillä on kausia, kun mietin vakavissani, että lopetan. Miksi en vaan lopeta? En tiedä. Jotenkin tuntuu, että elämä on tylsää, jos ei juo yhtään, vaikka tiedän että se ei ole totta. Välillä on kiva, kun on sopiva nousuhumala ja jos on joku erityisen raskas ajanjakso tulee tunne että sen jälkeen pitää ”nollata”. Hyvän ruuan kanssa tuntuu että viini parantaa kokemusta entisestään.

Tiedän että ilman alkoholia voi nauttia hyvästä ruuasta, rentoutua ja että ilman alkoholia moni asia on kivempaa kun juopuneena. Mutta minä olen toistaiseksi ollut sitä mieltä että alkoholin hyödyt ovat suuremmat kun haitat ja koska en oikeasti koe että alkoholi olisi minulle tai lähipiirilleni mikään ongelma niin en ole saanut aikaan lopettaa. Uskon kuitenkin, että jokaiselle tekisi hyvää pysähtyä silloin tällöin pohtimaan omaa juomistaan. Tänä kesänä aion kiinnittää entistä enemmän huomiota määriin jotka juon, mutta aion silti maistella kylmää lonkeroa tai virkistävää sangriaa silloin tällöin. Kohtuukulutus tulee olemaan kesän teema. Oletko sinä mukana?

KokeNetin Pia

KokeNetin neuvontapalvelussa voit kysyä kokemusasiantuntijalta päihteistä ja riippuvuuksista sekä mielenterveydestä. Palvelussa on vastaajina omakohtaisista ongelmista toipuneita tai heidän läheisiään, neuvontapalvelussa toimimiseen koulutetuttuja kokemusasiantuntijoita. 
Kysy nimettömästi, luottamuksella ja maksutta. Mietitään yhdessä mikä voisi auttaa.

Lue lisää

1 kommentti

Minäkin mietin

Mietin sitä että olisinko kokonaan ilman vaiko ihan vain pari olutta. Olen koko ikäni käyttänyt alkoholia rentoutumiseen ja arjesta irtaantumiseen ....siis juhlan tunteen saamiseen. Juominen on kerran viikossa - perjantaisin jolloin puolison kanssa laitamme hyvää ruokaa ja juomme viiniä. Yleensä menee pari pulloa ja ehkä jokin drinkki vielä päälle. Ylitän suurkulutuksen rajan.jos se on kuusi annosta per viikko. Muina päivinä en välitä alkoholista enkä varsinkaan tissuttelusta. Nyt olen huomannut etten naisystävien kanssa yleensä välitä ottaa paljoa vaan mieluummin vaikka pari olutta tms. Puolison kanssa olen tottunut suurkuluttamaan. Olen myös huomannut etten aina muista mitään jos illan aikana on jotakin sattunut...en muista esim. Miten menen nukkumaan. On alkanut myös tuntumaan että parisuhteessamme on paineita joita yritän alkoholin avulla helpottaa. On ristiriitoja joiden koen helpottuneen yhteisen kostean illan avulla. Saan läheisyyden tunteen kenties palaamaan. Ja on helpompi puhua ja ymmärtää toista. Tämä ei kuitenkaan ratkaise lopullista ongelmaa joka ilmeisesti liittyy kuitenkin vuorovaikutus suhteeseemme. Olen huolissani omasta alkoholinkäytöstä joka on liiallista kertakäyttöä.

Lisää uusi kommentti


Tästä pääset tutustumaan Kokenet tietosuojaan