Arjen supersankareista

Joulukuu on sankareiden aikaa. Itsenäisyyspäivänä juhlitaan niitä, jotka taistelivat Suomelle nykyiset rajat. Heitä on yhä vähemmän. Jouluna taas isossa osassa on kaikkien lasten sankari joulupukki. Oikeastaan joulupukkia pitää kutsua supersankariksi, onhan hänellä Batmanin tapaan kulkuneuvo, jollaista ei muilla ole: lentävä porovaljakko. Jotta joulupukki ehtisi kaikkialle yhdessä illassa on arvioitu, että valjakon nopeuden pitäisi olla hieman yli tuhat kilometriä sekunnissa. Lisäksi hänellä on lahjoja kaikille kilteille kristityille lapsille. Heitä on noin 380 miljoonaa. Melkoinen lasti vedettäväksi!

Arjen sankarit puolestaan ovat heitä, jotka selviytyvät jokapäiväisessä arjessa. On jotenkin huolestuttavaa, että heidän määränsä on myös vähenemään päin. En tarkoita ainoastaan uusavuttomia, vaan ihmisiä, joilla on taloudellisia tai terveydellisiä vaikeuksia. Yhteiskunnan turvaverkot ovat vanhoja ja paikkaamattomia. Yhä useampi avun tarvitsija valuu siitä läpi suoraan pohjamutiin. Sieltä ei helpolla nousta.

Sitten ovat arjen supersankarit. Heillä tarkoitan niitä, jotka selviävät arjesta, vaikka heillä on jotain vaikeuksia. Suomesta löytyy monia mielenterveyden vaikeuksien kanssa kamppailevia, joiden tilanne on huono. Silti he selviävät paitsi arjesta, myös sairaudestaan ja siihen liittyvistä ennakkoluuloista. Tällä hetkellä mielenterveysongelmaisiin liitetään niin suuri stigma, että moni jättää kertomatta vaikeuksistaan läheisille ja ystäville. Tulos ei yleensä mairittele. On kyse perustavaa laatua olevasta mielenterveydellisestä ongelmasta, jopa elämästä ja kuolemasta. Jos sellaisessa tilanteessa hoidat kodin, ihmissuhteet, talouden ja vielä mielenterveytesi, olet ainakin minun silmissäni supersankari.

Muistakaa siis heitä läheisiä, joilla on mielenterveyden haasteita. Teidän avullanne he voivat nousta suosta, pukea supersankariasun päälleen ja lentää auringonlaskuun.

KokeNet vastaaja Mixu

1 kommentti

Stigman poistaminen

Mieleltään erilaisiin ihmisiin liitettävä stigma poistuu vain sillä, että esiinnymme eri paikoissa avoimesti mieliltämme erilaisina ihmisinä. Kun ihmiset huomaavat mielenterveysdiagnosoitujen ihmisten olevan suunnilleen samanlaisia kuin he itse, he alkavat suhtautua meihin kuten muihinkin. Jos hyväkuntoiset mielenterveystoipujat eivät kerro sairaudestaan, tätä huomiota ei synny.

Lisää uusi kommentti


Tästä pääset tutustumaan Kokenet tietosuojaan